19. aprill 2011

It's the Pulitzer time of the year.

Kas asi on minus, või oli Jakobson kas a) Pulitzeri suurim fänn või b) kehtis üheaegseile ajakirjanikele mingi universaalne dress code?

"Our republic and it's press will rise or fall together." - Jozsef Politzer.

------------------------------------------------------------------
Pulitzeri luuleauhinna saanud Kay Ryanilt jäi silma üks väga hea:

A cat/A future

A cat can draw
the blinds
behind her eyes
whenever she
decides. Nothing
alters in the stare
itself but she's
not there. Likewise
a future can occlude:
still sitting there
doing nothing rude.
-----------------------------------------------------------------

Kes teist veel ei teadnud, ülalpool olev härrasmees on see, keda tänada kollase ajakirjanduse kaasleiutamise eest. Alumine kahest, that is, kuigi ülemine rajas ka ajalehe ja tema oma, vastupidiselt Pulitzeri omale, kestab tänaseni - s.o 120 aastat, mitte 48.

Aga olgu - võib-olla tuleks JP-d mainides rääkida ka teistest ajakirjanduslikest pisiasjadest, detailidest tegelikult. Nagu näiteks tõelise ja odava massimeedia loomine (kasvatas ajalehe tiraaži 15,000-lt 600,000-le), lisas esimesena maailmas ajalehte värvi, nimelt koomiksi näol (poiss, kellel oli kollane riietus, andis nime kollasele ajakirjandusele) paar aastat pärast ta surma avaldas seesama leht maailma esimese ristsõna ja üldse leiutas JP uut tüüpi ajakirjanduse, mis rõhutab tarbimist, sensatsiooni, reklaami ja illustratsioone. Irooniline on see, et The Sun'i peatoimetaja Charles A. Dana oli tol ajal see, kes Pulitzeri "sensatsioonilise ja tarbimiskeskse" maailmaga võitles. The Sun'i. Vahel tundub, et ajalugu näitab näpuga ja irvitab.


Niisiis. Tõstkem sellele ungarlasele üks fiktiivne klaas. Egeszsegedre.*



*"Terviseks" ungari omapärases keeles.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar